Program


ANTIGONA

ANTIGONA

ANTIGONA
B. Breht
GOSTOVANjE- beogradska premijera koprodukcije Narodnog pozorišta Priština i Narodnog pozorišta Timočke krajne **Zoran Radmilović **

 

GOSTOVANjE- beogradska premijera koprodukcije Narodnog pozorišta Priština i Narodnog pozorišta Timočke krajne **Zoran Radmilović **

 

U zaječarskom teatru održana pres – konferencija na kojoj je najviše reči bilo o početku rada na predstavi „Antigona“, koja će biti koprodukcija Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

Direktor zaječarskog pozorišta Vladimir Đuričić podsetio je na Protokol o dugoročnoj saradnji dva pozorišta, potpisan pre godinu dana na „Zoranovim danima“, čiji je rezultat uspešna koprodukcija zaječarskog i prištinskog pozorišta i Dunavfesta „Žene iz Troje“, koja se okitila brojnim priznanjima na prestižnim festivalima u Srbiji.

Ova predstava otvoriće 29. Festival „Dani Zorana Radmilovića“. „Što se komada „Anigona“ tiče, ova predstava će se uskoro raditi punim tempom i u njoj će učestvovati petoro zaječarskih glumaca, i to ne u sporednim ulogama, već će za glavne uloge biti alternacije zaječarskih i prištinskih glumaca. Nadamo se da će i ova predstava biti pun pogodak naših pozorišta“, istakao je Đuričić.

Direktor Narodnog pozorišta Priština Predrag Radonjić naglasio je da je pozorište na čijem je čelu imalo brojne koprodukcije u predhodne dve godine, ali je saradnja sa zaječarskim pozorištem najuspešnija. Predstava „Žene iz Troje“ najuspešnija je i umetnički i komercijalno i festivalski, tako da su dvojica direktora sa radošću rešila da nastave uspešnu saradnju.„Verujem da će Antigona biti jako uspešna, dobra predstava kojom će se ponositi i prištinsko i zaječarsko pozorište. Na ovaj način mi nastavljamo da u najboljerm smislu razvijamo saradnju u okviru naših finansijskih, stvaralačkih i drugih kapaciteta koje posedujemo, kako bismo napravili najbolje što možemo“, istakao je Radonjić.

Reditelj predstave Nenad Todorović rekao je da je rad na predstavi počeo i da je na probama čitano nekoliko „Antigona“: Sofoklova, Žana Anuja, Bertolda Brehta i, na kraju, Janoša Glavackog. Kroz neku vrstu radioničarsko-dramaturškog procesa kroz koji su prošli, shvatili su da je čitava plejada komada različito tumačila istu antičku temu koja je jedan od nekoliko stubova evropske kulture. „Antiratni motiv je jedan deo predstave, a drugi žena koja se buni u društvu ekstremnog muškog koncepta vladavine zakona i onoga što je božansko kao mera, što je za Antigonu najvažnije. Mi ćemo probati da kabaretskim tumačenjem nečega što je tradicionalno i sveto, a to je tragičko biće, suprotstavimo pijedestalu savremenog građanina, a to je robovanje društvu u kome živimo. U toj proceduri doći ćemo do toga da vidimo Antigonu kao heroinu u društvu u kome je sve postalo cirkuzantsko“, kaže reditelj Nenad Todorović koji dodaje da je osnovna ideja predstave vezana za Brehta koji iz mitološke sfere komad prebacuje na teren političkog i kritikuje kapitalizam.

 

 

(Izvor: atelje212.rs; zoranradmilovic.rs)

Preporuka


Sastav "(ne)normalni" sviraće pesme iz svih perioda Vladine bogate muzičke karijere, pa će…

Vera, posvećena autorka analitičko-političke emisije koja ima desetominutni prostor nakon dnevnika završava emisiju…

Ana Đorđević Crna kutija Reditelj: Andrej Nosov