Program


BELI BUBREZI
17

BELI BUBREZI

BELI BUBREZI – Vedrana Klepica

PODELA:
JOVANA STOJILJKOVIĆ
KATARINA MARKOVIĆ
DRAGANA ĐUKIĆ
ŽELJKO MAKSIMOVIĆ
MARIJA JELIĆ

Rediteljka: Isidora Goncić
Dramaturg: Dimitrije Kokanov
Kostimografkinja: Mina Miladinović
Scenograf: Milan Miladinović
Kompozitorka : Irena Popović
Scenski pokret: Igor Koruga
Organizatorka: Jelena Tvrtković
Asistent organizatorke: Lazar Nenadić
Asistent dramaturga: Đorđe Kosić

 
Beli bubrezi (u originalu Bijeli bubrezi) savremeni  dramski tekst sve uspešnije hrvatske spisateljice Vedrane Klepice. Komad na duhovit, ironičan i satiričan način, veštim poetskim jezikom obrađuje temu položaja žena u patrijarhatu. Autorka promišlja distopijsku sliku patrijarhalno ustrojenog društva, društva koje je u budućnosti sve više oslabljeno i devastarino kapitalističkim mehanizmima trošenja sopstvenih materijalnih i duhovnih dimenzija.
Beli bubrezi su dramski tekst o ženama u nekoj, reklo bi se balkanskoj, ruralnoj sredini, u budućnosti. U tom nedefinisanom vremenu i nepreciziranom lokalitetu koji neodoljivo podseća na naš ovdašnji kulurni kontekst Klepica postavlja gotovo arhetipske slike porodičnih, bračnih i kolektivno ženskih prijateljskih odnosa.
Autorka u ovim komadom na neki način referiše na dramaturgiju drama apsurda koja je značajna u sagledavanju repertoar Pozorišta Atelje 212 u Beogradu.
Rediteljki Isidori Goncić ovo je drugi put da režira u ovom pozoritšu, nakon što je diplomirala sa Joneskovim komadom Ćelava Pevačica na sceni Petar Kralj.
Komadi Vedrane Klepice su do sada izvođeni u u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Lihtenštajnu, Srbiji, Australiji i Argentini, te su prevedeni na engleski, nemački, francuski, španski i poljski jezik. Dosad su izvedene njene drame:  J.A.T.O,  Radio Kundera, To Fuck Because We Want To, Tragična Smrt Ekonomskog Analitičara, Nebo je sivo i vidi se ispušni dimnjak tvorničkog postrojenja, Moby play, Bijeli bubrezi, Naš odgoj, Uputstva za razumijevanje jednoplodnih biljaka.
Beli bubrezi su do sada izvođeni u Teatar &TD, Zagreb; Turma, Festival International de dramaturgia, Buenos Aires, Argentina kao i na Trećem programu hrvatskog radija.
Premijera : 29.11.2019. u 20 :30 na sceni “ Petra Kralj “.

Fotografije: Boško Djordjević
(Izvor: atelje212.rs; Facebook: @atelje212)